• image
  • image

Verzorging

Elke plant heeft verzorging nodig. Volg de verzorgingstips in deze rubriek en hou zo je planten in topvorm.

Nigercors types

De beste planttijd is het najaar en het vroege voorjaar, vanaf half september tot half maart. 

Helleborus verkiest een kalkrijke, vochtige maar goed gedraineerde grond met veel humus. Bladgrond, kompost of verteerde mest worden voor het planten in de bodem ingewerkt. Op zware grond kan dit met grof grind of puin worden aangevuld. Grove dolomiet in het plantgat verricht ook soms wonderen. Helleborusmeststof in het plantgat inwerken is aan te raden.  Plantgat 30 op 30cm en haal de grond eruit tot minstens 20cm onder de wortelkluit.  Helleborus wortelt namelijk zee diep.  De Helleborus niet te diep planten. Na het aanplanten goed aangieten. Plantafstand is 45 tot 60cm afhankelijk van de soort en standplaats. Helleborus groeit het best op een licht beschaduwde plaats, onder hoge, bladverliezende bomen of struiken. Sommige soorten doen het ook uitstekend in de volle zon.

Jaarlijks bemesten in het voorjaar en najaar met een kalkminnende meststof. (Helleborus meststof)

Lichte zandgrond : voldoend humus in de bodem inwerken en aanvullen met Bentoniet. Dit zorgt voor de verhoging van het waterhoudend vermogen.  Op lichte zandgronden dient minstens 4 maal per jaar bemest te worden. (compost, kalkrijke meststof, zeewierkalk).

 
 
Orientalis types

Algemene verzorginstips: zie ook Nigercors types

Helleborus orientalis vereist nog extra onderhoud: het oude blad sterft af wanneer nieuwe bloemknoppen aangemaakt worden (november/december). Dit blad wordt best verwijderd. Hierdoor verkrijg je meer bloemen en vermijd je ziektes.

Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, is een vaste plant. Dit betekent dat het blad en de bloemen in de winter afsterven, maar dat plant in het voorjaar terug uitloopt.

Deze plant vereist goede grond: humusrijke grond die voldoende vocht kan vasthouden is ideaal. Echinacea zijn kalkminnend, dus extra kalk aanbrengen is een aanrader.

Echinacea zijn echte zonnekloppers: de plant moet echt in de volle zon staan om mooie, grote bloemen te verkrijgen. Het afknippen van verwelkte bloemen zorgt voor nog meer bloemen. Ze verdragen echter moeilijk concurrentie van andere planten, dus best rondom voldoende plaats vrij te houden.